Digjitalizimi i shërbimeve publike: disa fakte nga shtete të ndryshme

Sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara midis viteve 2014 – 2018 përqindja e vendeve që ofrojnë shërbime digjitale u rrit deri në 71%, kjo në varësi edhe të llojit të shërbimit. Kjo përqindje pritet të rritet në vijim falë një trendi global për ndërmarrjen e iniciativave të e-qeverisjes.

E-qeverisja përfshinë përdorimin e teknologjisë dhe internetit për të rritur produktivitetin e administratës dhe realizimin e transaksioneve në mënyrë elektronike, gjë që eliminon nevojën për të vizituar fizikisht objektet

Vazhdoni te lexoni

Portali Open Data: më shumë kategori të dhënash, datasete të reja dhe përmirësime vizuale.

Open data është filozofia që mbështet shpërndarjen dhe publikimin e lirë të të dhënave pa kufizime ligjore, patenta apo mekanizma të tjerë kontrolli.

Të Dhënat e Hapura mund të përdoren, modifikohen dhe ndahen nga çdokush dhe për çdo qëllim.

Prej datës 19 Prill 2017, Bashkia e Tiranës me mbështetjen e UNDP-së, u bë Bashkia e parë në Shqipëri që publikonte të dhëna në një format të hapur përmes portalit Open Data.

Vazhdoni te lexoni

Bashkia Tiranë në konferencën e parë të Koalicionit të Qyteteve për të Drejtat Digjitale

Nëpërmjet një blogposti të mëparshëm, Drejtoria Përgjithshme e Teknologjisë së Informacionit dhe Statistikave ka ndarë lajmin se qyteti i Tiranës i është bashkuar iniciativës së një sërë qytetesh të tjera të cilat synojnë të bashkojnë forcat për të mbrojtur të drejtat e qytetarëve të tyre në botën online, por edhe për të rritur dijen dhe aftësitë digjitale. Publikimin e plotë e gjeni këtu.

Për të konkretizuar këtë iniciativë, qytetet kanë nënshkruar Deklaratën e Qyteteve për të Drejtat

Vazhdoni te lexoni

Tirana tashmë pjesë e “Koalicionit të Qyteteve për të Drejtat Dixhitale”

Koalicioni i Qyteteve për të Drejtat Dixhitale (Cities Coalition for Digital Rights) është një iniciativë e përbashkët e iniciuar nga qytetet e Amsterdamit, Barcelonës dhe të New York City e cila ka patur mbështetjen e UN-Habitat, EUROCITIES, CGLU dhe të gjithë qyteteve të tjera pjesëmarrëese për të mbrojtur, promovuar dhe monitoruar të drejtat dixhitale të qytetarëve.

Ndërkohë që koncepti i “smart city“ dëgjohet shpesh që

Vazhdoni te lexoni

“Free Wi-Fi” tashmë edhe në Qytetin Studenti

Vijon ofrimi i shërbimit “Free Wi-Fi” në zonat kryesore të qytetit.

Në kuadër të nismës “Tirana Smart City”, tashmë në qytetin e Tiranës ofrohet shërbimi “Free Wi-Fi” në zonat e sheshit “Skënderbej” dhe “Pazari i Ri”. Hapi i rradhës ishte shtrirja e shërbimit edhe te “Qyteti Studenti”, projekt i cili është implementuar me sukses dhe tashmë të gjithë dhomat e studentëve në godinat e këtij kampusi janë të pajisura me internet, ndërkohë që akses do të ofrojnë edhe sallat

Vazhdoni te lexoni

4 Trendet Teknologjike që po ndyshojnë mënyrën sesi funksionojnë qytetet

Louis Brandeis i karakterizoi shtetet si laboratore të demokracisë, ndërkohë qytetet mund të quhen laboratorë të inovacionit ose praktikave të reja. Me shumë më pak burime se shtetet ose qeveritë federale dhe me përgjegjësi ndaj njerëzve në baza ditore, qytetet duhet të jenë sa më shumë kreativ kur bëhet fjalë për ofrimin e shërbimeve ndaj qytetarëve. Duke patur më pak para për të shpenzuar dhe më pak forcë punëtorë, qytetet duhet të përpiqen të automatizojnë punët

Vazhdoni te lexoni